Czy jest ktoś, kto nie lubi chałki? Oj chyba nie.. :) Najbardziej lubię zjeść ją z masełkiem, popić szklanką mleka lub kakao. Kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy to drożdżówki były na pierwszym miejscu. Przyznam, że to moja pierwsza chałka w życiu - a dzięki przepisowi White Plate wyszła idealna ! ( UWAGA: przepis na 2 chałki )
30 g drożdży
400 ml ciepłej wody
90 g cukru
1 łyżka soli
850 g mąki + 150g (opcjonalnie- zależne od konsystencji ciasta)
3 jajka
100 g masła
Do smarowania:
1 jajko
1 łyżeczka wody
Kruszonka:
W przepisie był mak lub sezam ale ja zdecydowanie wolę słodką kruszonkę
100 g miękkiego masła
100 g cukru
200 g mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie - dobrze wymieszać. Dodać 850 g mąki, sól i cukier - wymieszać- Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajka lekko roztrzepać. Ostudzone masło i jajka dodać do ciasta - wszystko ugnieść- ciasto powinno być luźne ale nie klejące. Dodawać stopniowo resztę mąki - ja potrzebowałam całe 150 g.
Kiedy ciasto będzie lekko odstawać od brzegów - wyjąć na blat i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę, posmarować lekko olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. W ciągu tego czasu - odgazować ciasto dwukrotnie - wbić w środek ciasta pięść.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich dzielimy na 6 kawałków - z których formujemy wałki. Kiedy będziemy mieć 6 wałków - zaplatamy chałkę w warkocz.
Foremki smarujemy olejem i wkładamy w nie zaplecione chałki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Tak wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem z wodą.
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść i skubać na chałkę posmarowaną wcześniej jajkiem z wodą.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 30 - 40 minut.
Smacznego ! :)
Chałka bezapelacyjnie kojarzy mi się ze świętami. :)
OdpowiedzUsuńw takim razie już niedługo okazja aby ją upiec :)) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńAle fantastycznie! :) Nigdy nawet nie pomyślałam o tym, że można samemu zrobić chałkę. Dzięki za pomysł! <3 zapisuję sobie przepis
OdpowiedzUsuńdomowa chałka to zupełnie inna chałka niż sklepowa :) proszę bardzo i zapraszam ponownie :)) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń