Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast :) Jako że jestem miłośniczką bitej śmietany - potrafiłabym sama zjeść całą blachę ! Wuzetkę przygotowałam na moje imieniny, przyjeżdżała rodzina i postanowiłam zrobić coś co każdy lubi :) Przepis nie jest skomplikowany - jest łatwy w przygotowaniu - a jak później smakuje ah !
Ciasto :
50 g roztopionego i ostudzonego masła
130 g cukru
120 g mąki pszennej
25 g kakao
6 jaj
Ciasto należy nasączyć więc będziecie do tego potrzebowali:
2/4 szklanki nalewki wiśniowej
1/4 szklanki wody
Bita śmietana :
500 ml schłodzonej kremówki 30% lub 36%
2,5 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości wody
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
30 g masła
A oto przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek - żółtka ucieramy z połową cukru.
Białka ubijamy na sztywna pianę dodając powoli resztę cukru - do gotowych białek delikadnie wlewamy masę z żółtek i bardzo powoli mieszamy ze sobą. Do całości masy dodajemy mąkę oraz kakao.
Tak przygotowane ciasto wlewamy to wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( 23-24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu , studzimy ciasto - gdy już jest zupełnie zimne przekrajamy je na dwa równe blaty.
Kremówkę ubić dodając pod koniec cukier oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( warto żelatynę rozpuścić wcześniej )
Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z ognia - dodać obie czekolady mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto nasączyć przygotowaną nalewką ( dość sporo - kiedy jest za mało nasączone jest suche i nie ma smaku) , na pierwszy blat wyłożyć bitą śmietanę, przykryć masę drugim blatem - również nasączonym nalewką - tak przygotowaną wuzetkę wkładamy na ok 2 - 3 godziny do lodówki . Kiedy ciasto będzie gotowe - polać je przygotowaną czekoladą i poczekać aż zupełnie zastygnie. Dekorować wedle uznania :)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz