wtorek, 16 kwietnia 2013

penne con pollo




Makaron pojawia się u nas na stole kilka razy w tygodniu, nie raz zdarzyło się, że jedliśmy go codziennie tylko w innej odsłonie - makaroniarze jak nic :) Dzisiaj długo myślałam z czym tym razem zjeść pastę i po tych przemyśleniach i odtworzeniu ich w kuchni, proponuję Wam autorski przepis na penne z kurczakiem i dodatkami, a więc kto tak jak my uwielbia ten włoski przysmak zapraszam po przepis i do gotowania ! :)



Składniki:

ok 5-6 porcji

500 g piersi z kurczaka
300 g makaronu penne
2 puszki pomidorów
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej                                                  
1/2 cukinii
garść czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo zmielony
zioła prowansalskie
3 łyżeczki cukru

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z chrząstek itp - filetujemy na mniejsze części - solimy i pieprzymy, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek - odstawiamy na 10 minut - w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni na funkcji grill. Po tym czasie naszego kurczaka układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Cukinię i oliwki kroimy w talarki, paprykę, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - wszystko wrzucamy na patelnię z około 3-4 łyżkami oliwy - podsmażamy przez mniej więcej 8 minut (ważne aby papryka i cukinia nie straciły swej chrupkości) - następnie dodajemy pomidory, wszystko dokładnie mieszamy - dodajemy sól, pieprz i cukier - całość gotujemy około 10 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka - zalewamy całość sosem. Podajemy z filetami z kurczaka. Proponuję wszystko oprószyć świeżym parmezanem jeśli macie go akurat w swoich lodówkach :) 

SMACZNEGO !




poniedziałek, 15 kwietnia 2013

tomato pasta




Niezwykle prosty i szybki przepis na pomidorowe spaghetti - idealnie sprawdza się kiedy nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnych dań lub... kiedy naszła nas wieeeeelka ochota na makaron (tak jak to bywa w moim przypadku :))) ) Zazwyczaj wszystkie ze składników znajdują się w mojej kuchni więc nie pozostało nic innego niż przygotowanie szybciutko pysznego sosu :) Zdecydowanie powinnam była urodzić się we Włoszech.... :)

Składniki:

2-3 porcje


ok 150 g makaronu spaghetti
1 puszka pomidorów bez skórki/bądź ok. 4 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
sól morska
pieprz                                                                                     
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
odrobina mozzarelli

Makaron gotujemy al dente - odcedzamy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie około 3 minuty - po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki lub jeśli ktoś woli świeże pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki, oczyszczone z gniazd i pokrojone w kostkę. Dokładnie wszystko mieszamy - dodajemy cukier, sól morską i świeżo zmielony pieprz - wszystko gotujemy aż sos zgęstnieje - około 5-7 minut. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasz makaron i mieszamy aż dokładnie się połączy.  Podajemy ze startą mozzarellą.

SMACZNEGO !






niedziela, 14 kwietnia 2013

makaron z truskawkami




I w końcu nadeszły ciepłe dni ... Pogoda za oknem zaczyna nas rozpieszczać tak samo jak sklepy w których już można znaleźć świeże truskawki ! I mimo że to ciągle zagraniczne pyszności, zdecydowanie zadowala mnie ich smak i właśnie z nich postanowiłam przygotować deser, który robiła mi jeszcze babcia jak byłam naprawdę małą dziewczynką, kocham ten smak, który od razu przypomina mi lato .. :) Koniecznie spróbujcie ! 


Składniki:

na ok 5-6 porcji                                                                      

200 g makaronu "kokardki"
100 g twarogu chudego/półtłustego
250 g śmietany 12 %
250 g świeżych truskawek
3-4 łyżki cukru (lub jeśli ktoś woli można dodać więcej :))


Makaron gotujemy w leciutko osolonej wodzie do miękkości. Truskawki oczyszczamy i kroimy - naprawdę dowolnie - w mniejsze kawałeczki. Ser biały rozkruszamy (najłatwiej w dłoniach) i zasypujemy nim truskawki, dodajemy cukier. Gotowy makaron odcedzamy i zlewamy zimną wodą. Dodajemy go do truskawek, całość zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. I gotowe :) Deser nie jest zbyt dietetyczny ale kto spróbuje, ten już się nie oprze ! :) 


SMACZNEGO i pięknej niedzieli !:)






poniedziałek, 8 kwietnia 2013

ciasteczka ryżowe




Może dla niektórych wyda się to dziwne ale ciasteczka ryżowe poznałam dopiero kilka lat wstecz, kiedy upiekła je moja przyszła teściowa, wówczas gdy każdy już znał ten smak jak mówili -  z dzieciństwa... teraz to moje ulubione ciastka i sposób na szybką słodką przekąskę (przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie wam ok pół godziny! :)) 


Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego
3 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego                                         
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem/konfitura - smak dowolny


Wszystkie składniki (oprócz dżemu!) dokładnie ze sobą łączymy - zagniatamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości moreli -  rozpłaszczamy lekko w dłoni i palcem na środku robimy dziurkę na dżem - układamy na blasze. Przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 minut aż się zarumienią. Po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika, kiedy ostygną nakładamy na środek dżem. 

Smacznego ! :)


środa, 3 kwietnia 2013

piersi z kurczaka w orzechowej panierce z batatami i zielonymi warzywami




Święta, Święta i po Świętach - a jeśli ktoś nie ma zapasów poświątecznych w lodówce lub zwyczajnie nie ma ochoty na "jajeczne" i "majonezowe" dania - zapraszam na pyszny i lekki obiad, gdzie w roli głownej znajdziemy delikatnego kurczaka w towarzystwie batatów i zielonych warzywek :)


Składniki:

450 g piersi z kurczaka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
garść natki pietruszki
80 g orzechów włoskich
1 jajko

                                                                                                  

1 duży batat (lub kilka małych)
200 g brokuł
200 g bobu mrożonego

sól
pieprz
tymianek

Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy - filetujemy na mniejsze cząstki - odstawiamy na bok. Bób gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki gotujemy pod przykryciem  w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Bataty myjemy i kroimy w cząstki - blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ziemniaki - solimy, pieprzymy  i polewamy oliwą z oliwek - tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut - pod koniec posypujemy je tymiankiem. W tym czasie szykujemy naszą panierkę. Orzechy prażymy chwilę na patelni. Do blendera dodajemy bułkę tartą, parmezan, pietruszkę, uprażone orzechy sól i pieprz wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie panierka- wysypujemy do większego naczynia. Jajko rozkłócamy - maczamy w nim cząstki kurczaka następnie wkładamy je do panierki - smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego ( dodajcie go dość sporo) - gotowe mięsko odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego !