sobota, 22 grudnia 2012

chwilowa przerwa dla przyszłej mamy :)






Moi Drodzy,

Ze względu na to, iż Św. Mikołaj w tym roku przyniósł Nam niezwykły i zdecydowanie najpiękniejszy prezent - małą fasolkę, która z dnia na dzień rośnie i rośnie i za osiem miesięcy w końcu się poznamy - musiałam zdecydować się na chwilkę przerwy w prowadzeniu bloga, gdyż w tym momencie tylko kefir i pomarańcze nie przyprawiają mnie o mdłości - a więc w moim przypadku niestety wielkie świąteczne gotowanie i pieczenie zupełnie odpada - zdecydowanie za dużo zapachów i smaków - to chyba by się źle skończyło - choć mam w planie przy pomocy rodziny zrobić jeszcze sernik i jabłecznik - mam nadzieję, że uda Nam się stworzyć wspólnymi siłami słodkości świąteczne, którymi będę mogła się z Wami podzielić na blogu :) Już nie mogę się doczekać, aż powrócą mi dawne smaki i będę mogła być znów aktywnym kreatorem smaków i dzielić  się moimi przepisami z Wami drodzy Czytelnicy - trzymajcie za mnie kciuki ! A tymczasem w tej świątecznej gonitwie - znikam poleżeć do góry brzuchem ( mogę być teraz prawdziwym leniuchem ! ) 

piątek, 14 grudnia 2012

tilapia na pomidorowej salsie




Nie macie pomysłu na obiad? W takim razie podsuwam Wam, szybki, smaczny i bardzo aromatyczny przepis na tilapie na ciepłej pomidorowej salsie. Przyznam, że w moim menu jest zdecydowanie za mało rybnych dań, nigdy nie lubiłam przygotowywać typowo piątkowych obiadów. Smażenie, zapach i wiele innych czynników zdecydowanie odpychało mnie od ryby - a dzisiaj czuje tylko zapach pysznej salsy ! :)



Składniki:

4 filety tilapii

5 pomidorków koktajlowych
2 pomidory
1 mała papryczka chilli
1/2 słodkiej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
posiekana natka pietruszki
5 oliwek zielonych z migdałem / lub zwykłych czarnych
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
sól 
pieprz




Zacznijmy więc od salsy gdyż ta zajmie więcej czasu niż przygotowanie rybki :) Pomidorki kroimy w ćwiartki, a pomidory w kostkę - odkładamy na bok. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, papryczkę chilli i paprykę słodką również. Czosnku nie obieramy - jedynie rozgniatamy nożem. Wszystkie te składniki ( oprócz pomidorów) podsmażamy na oliwie z oliwek - dodajemy sól, pieprz, cukier i smażymy aż cebulka będzie lekko brązowa - wtedy też wyjmujemy czosnek i dodajemy nasze pomidory - wszystko razem dusimy ok 10 minut - na koniec dodajemy sok z cytryny, pokrojone w plasterki oliwki i natkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasze filety - dopiero wtedy przyprawiamy je jedynie świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - smażymy z obu stron ( w trakcie smażenia skrapiamy rybkę cytryną i dodajemy łyżkę masła). Na talerzu wykładamy porcję salsy i układamy na niej rybkę !

SMACZNEGO :)





lekko waniliowe pancakes






Zapraszam na śniadanie :) Kto jeszcze nie jadł - ma szanse na puszyste i odrobinę waniliowe pancakes z konfiturą malinową i syropem cukrowym, do tego obowiązkowo herbata z konfiturką i melisą - idealny początek dnia :)



Składniki:

1 jajko oddzielnie
150 ml mleka
100 g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru
szczypta soli



Do żółtek dodajemy mleko, sodę, proszek, esencję oraz cukier - dokładnie mieszamy i w dwóch partiach dodajemy przesianą mąkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do reszty masy. Smażymy z obu stron bez tłuszczu.

MIŁEGO DNIA ! :)







czwartek, 13 grudnia 2012

Akcja - " włoskie makarony "

Serdecznie zapraszam wszystkich miłośników włoskiej kuchni do udziału w mojej akcji "Italian pasta - włoskie makarony" - dodajemy Wasze ulubione przepisy na włoskie specjały z makaronem w roli głównej ! Mogą być także tortellini, ravioli i na co tylko macie ochotę i co przypomina makaron :))))) Liczę na Was i z niecierpliwością czekam na tajniki Waszej włoskiej kuchni :)

Zaczynamy 15/12/12 - wystarczy wkleić banerek akcji na Waszym blogu i do dzieła ! :)



włoskie makarony


  
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

środa, 12 grudnia 2012

pizza





Uwielbiam pizzę - pewnie jak każdy :)  Najlepsza? Z pomidorami ! Czasami też lubię z kiełbasą peperoni, ale zazwyczaj wolę wersję wegetariańską :) Dzisiaj na kolację zrobiłam chyba najlepsza pizze jak do tej pory - polecam wszystkim ! Z dodatkami możecie kombinować - ja wybrałam pesto, pomidorki koktajlowe i mozzarellę i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :)

zaczerpnięta z Kwestii Smaku.. :)

Składniki:

15 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
                                                                                                                   
Ponadto:

1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 kulka mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka łyżeczek pesto

Pizzę należy zacząć od rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody i dodajemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto około 10 minut - wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto nam wyrośnie, posypujemy je mąką i rozwałkowujemy - tworzymy koło i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę przykrywamy ściereczką. W tym czasie do rondelka dodajemy pomidory, oliwę, sól, pieprz, cukier, oregano dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 15 minut, mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach a pomidorki kroimy na ćwiartki. Kiedy sos będzie gotowy - nakładamy go na pizzę. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni - kiedy będzie nagrzany wstawiamy pizzę na ok 10 - 15 minut, po tym czasie wyjmujemy pizzę i nakładamy na nią po kolei ser - łyżeczką robimy kleksy z pesto i układamy pomidorki i wstawiamy znów do piekarnika na ok 5 - 10 minut. 

SMACZNEGO ! :)





poniedziałek, 10 grudnia 2012

tagliatelle szpinakowe z mięsem mielonym





Do szpinaku długo się przekonywałam - dzisiaj połączenie makaronu własnie z nim, staje się jednym z moich ulubionych dań :) Moją propozycją dla Was jest dzisiaj tagliatelle ze szpinakiem oraz mielonym mięsem - zapraszam po przepis:


Składniki:

Na ok. 4 porcje

500 g mięsa mielonego 
300 g mrożonego szpinaku
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
100 ml śmietanki 12%
2 łyżki masła
5-6 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej ( roślinny lub orzechowy )
2 łyżeczki gałki muszkatałowej
tarty ser ( polecam Parmezan )



Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak ( zamrożony ) wrzucamy do rondelka, dodajemy masło i 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - czekamy aż szpinak się rozmrozi - dokładnie wszystko mieszamy - dodajemy gałkę, sól i pieprz - mieszamy - następnie dodajemy obie śmietany - mieszamy i czekamy aż wszystko się zagotuje. Odstawiamy z ognia. Mięso mielone podsmażamy na oleju - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy będzie gotowe - odrobinę je rozdrabniamy ( blenderem ). Gotowe mięso - zalewamy szpinakowym sosem i dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku. Wszystko razem jeszcze trochę trzymamy na ogniu. Gotowe danie posypujemy serem.
SMACZNEGO!




piątek, 7 grudnia 2012

pierniki świąteczne




Jak już wspominałam na profilu FB, pierniki najlepiej piec 6 grudnia ( podobno to najlepszy czas aby leżakowały w zamkniętej puszcze czy pojemniczku i przeczekały do Świąt, aż będą zupełnie miękkie )- a więc zabrałam się za to wczoraj i upiekłam całą masę świątecznych pierniczków - dekoracje oceńcie sami - pomagali domownicy :))) Ciasteczka są aromatyczne, proste w wykonaniu i przepysznie smakują ! :)


Poniżej pokażę Wam także jakie lizaki przygotowałam na wczorajsze Mikołajki - dzięki lizakowej foremce udało mi się stworzyć własne czekoladowe lizaki - uwaga potrzebna jest nam TYLKO roztopiona czekolada - smak dowolny :))


Składniki na pierniki:

50 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka ( dość czubata ) sody 
2 łyżki przypraw korzennych


Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie w środku i dodać resztę składników - ugnieść - rozwałkować i wykrawać kształty :)  Piec ok 10 minut w 170 stopniach lub w przypadku termoobiegu w 150 stopniach.











poniedziałek, 3 grudnia 2012

chleb ziołowy





Aromatyczny, ziołowy i chrupiący chlebek - który możecie sami przygotować w domu :) Osobiście uwielbiam piec pieczywo - chleby, bułki - lubię sama modyfikować przepisy, sprawiać aby kolejny bochenek był inny, wyjątkowy. Dziś łącząc kilka przepisów - stworzyłam swój chleb ziołowy - mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo mocno jak i mi - i ten zapach w cały domu ! :)


Składniki:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
250 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek ( użyłam oliwy z dodatkiem bazylii - POLECAM )
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku



Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach wody i łyżeczce cukru i pozostawić na 5 minut. Po upływie czasu - dodać mąkę, wodę, sól i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać - dodać zioła - zagnieść. Keksówkę wysmarować oliwa i wysypać otrębami - włożyć do niej gotowe ciasto, posmarować lekko oliwą, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce i odczekać 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, od czasu do czasu, chlebek smarując wodą.
Studzić na kratce.

SMACZNEGO !






niedziela, 2 grudnia 2012

krem z pora!




Zupa, która dzisiaj zastępuje Nam niedzielny rosół , jest szybka, prosta i zasmakuje każdemu  :) Kolejny przepis, który został przywieziony z zielonej Irlandii przez moją Siostrę!  Zupa jest sycąca i rozgrzewająca, z bagietką posmarowaną masełkiem z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad :)

A będziecie potrzebować:


Składniki:

Na 4 porcje

2 x por
4 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
2 kostki rosołowe
650 ml wody


Por kroimy w talarki i podsmażamy go na oliwie z dodatkiem masła i czosnku przeciśniętego przez praskę ok 10- 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy w 650 ml wody z dodatkiem kostek rosołowych. Kiedy ziemniaki będą gotowe - dodajemy do nich podsmażony por - solimy, pieprzymy do smaku - chwilę gotujemy, następnie wszystko blendujemy na gładki krem - jeśli będzie za gęsty dodajcie jeszcze troszkę wody :)

SMACZNEGO !






sobota, 1 grudnia 2012

piernik.





Nastał 1 grudnia -  a wraz z nim, moje postanowienie aby jeszcze przed Świętami wypróbować kilka przepisów i powiem Wam, że z całą pewnością tuż przed Bożym Narodzeniem raz jeszcze zrobię ten piernik.. ( jak nie więcej razy :) ) Jest delikatny, puszysty i przepyszny, a do tego szybki i bardzo prosty ! :) 


Składniki:

300 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
150 g masła 
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych


Polewa czekoladowa:

125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao



Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż ostygnie. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy roztopione masełko - następnie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej resztę suchych składników - całość dodajemy w trzech partiach to naszych mokrych składników - dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Polewa:  Masło roztapiamy - dodajemy cukier i mleko - kiedy składniki się połączą odstawiamy z ognia i dodajemy kakao. Polewę ostudzić i polać gotowy - ostudzony piernik.

SMACZNEGO !





curry chips !








To danie pierwszy raz spróbowałam, kiedy byłam w odwiedzinach u mojej Siostry w Irlandii.. dawno... dawno temu - i powiem Wam szczerze, że byłam w szoku JAK TO MOŻNA JEŚĆ?! A dzisiaj zadaję sobie pytanie JAK TEGO MOŻNA NIE LUBIĆ? Do niektórych smaków dorastamy, ja nie wyobrażam sobie jak mogłabym nie jest frytek curry? :) Koniecznie spróbujcie !


Składniki:

1 cebula
1 czubata łyżka mąki pszennej
300 ml śmietanki słodkiej 12%
1,5 łyżeczki ostrego curry
1/2 łyżeczki curcumy
1 kostka rosołowa
woda
sól 
pieprz
olej roślinny



Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju - następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy - dodajemy kostkę rosołową i wodę ok 1/3 szklanki - wszystko dokładnie mieszamy - dodajemy śmietankę, curry, curcumę , sól i pieprz - mieszamy i gotujemy. Kiedy będziemy przygotowywać nasz sos - wstawiamy do piekarnika frytki:) Jak już wszystko będzie gotowe - nakładamy frytki na talerz i zalewamy porcją sosu ! PYCHA !

Taki garnuszek sosu starczy na ok 3 porcje - zależy jak bardzo zasmakuje nam sos:)

Smacznego !