czwartek, 29 listopada 2012

carbonara.




Moją dzisiejszą makaronową propozycją dla Was jest carbonara. Jeden z niewielu makaronów jakie jada mój przyszły Mąż :) Dlaczego? Jest w nim boczek i szynka.. dużo szynki :) Aksamitny sos z dodatkiem mięsa, sera i ziół - kilka lat temu jak szukałam przepisu na carbonarę, znalazłam mnóstwo różnych opcji, tworząc za każdym razem to danie, w końcu stworzyłam swój ideał ... :)


Składniki:

500 g makaronu penne
50 g boczku krojonego
200 g szynki ( polędwica sopocka lub szynka gotowana )
1 cebula
600 ml śmietanki słodkiej 18 %
2 żółtka
odrobina tartego sera
sól
pieprz
bazylia suszona
rozmaryn suszony


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie szynkę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z boczkiem  przez ok 10 minut. Do miseczki wlewamy śmietankę - dodajemy sól, pieprz, zioła, dwa żółtka i ser - wszystko dokładnie mieszkamy i zalewamy podsmażone mięso i cebulę - gotujemy aż sos stanie się gęsty. Kiedy makaron będzie gotowy - wykładamy odpowiednią porcję na talerz i zalewamy porcją sosu. :)

SMACZNEGO !







praliny z orzechami




Już od dawna w planie miałam zrobić czekoladki domowe z orzechami ( świątecznie :) ) , aż w końcu przyszedł taki wieczór kiedy postanowiłam wyczarować te słodkie pralinki :) przepis czerpałam od White Plate, jednak zmodyfikowałam go lekko i efekty zobaczycie niżej :) a oto przepis:


Składniki

Na 15 pralinek

150 g serka mascarpone ( w temp. pokojowej )
3 tabliczki czekolady mlecznej
30 g masła ( w temp. pokojowej )
3 krople esencji waniliowej
50 g orzechów laskowych


125 g czekolady rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając - kiedy będzie gotowa odstawiamy i czekamy aż troszkę przestygnie. W tym czasie mascarpone ubijamy na gładką masę ( ok 4 minuty ), do tak przygotowanej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, masło i 3 krople esencji - dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Orzechy obieramy - 15 z nich zostawiamy do pralinek a resztę blendujemy na małe kawałeczki do obtaczania. Po upływie czasu wyjmujemy masę i formujemy małe kulki, wsadzając do każdej po jednym orzechu i kładziemy na papier do pieczenia i znów chłodzimy przez ok godzinkę. Kiedy będą gotowe wyjmujemy je z lodówki, a w garnku roztapiamy pozostałą część czekolady i obtaczamy w niej nasze pralinki - później obtaczamy je w orzeszkach lub po prostu posypujemy orzeszkami nasze czekoladki. I znów chłodzimy - nawet przez całą noc jeśli nam się nie spieszy :)

SMACZNEGO!







środa, 28 listopada 2012

bruschetta





Tak jak od makaronu - tak samo uzależniona jestem od pomidorów :) Dlatego bruschetta to jedna z moich ulubionych pomidorowych  przekąsek, a dziś to propozycja na kolację - szybka, lekka i przepyszna :)


Składniki:

3 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
suszona bazylia
oliwa z oliwek
sól pieprz
pieczywo ( ciabatta lub zwykłe pszenne pieczywo )


Pomidory oczyszczamy z miąższu i kroimy w kostkę - czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do pomidorów. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy suszoną bazylię i odrobinę ( dosłownie ) oliwy z oliwek.  Pieczywo skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy aż się zarumieni. Pomidorki nakładamy na pieczywo i gotowe :)


SMACZNEGO




amore pomidore czyli krem pomidorowy





Zastanawiałam się dziś, co w tak pochmurny, szary i deszczowy dzień, może go troszkę rozpogodzić i poprawić humor i wpadłam na przygotowanie kremu pomidorowego z dodatkiem marchewki, papryki, ziemniaków - jego kolor od razu budzi do życia :) I gwarantuje - naprawdę dzień stał się lepszy ! :) POLECAM


Składniki

4 ziemniaki
1 duża marchewka ( lub 2 mniejsze )
1 papryka czerwona
1/3 papryczki chilli
1 puszka pomidorów krojonych
2 kostki rosołowe lub warzywne
650 ml wody
oliwa z oliwek
sól 
pieprz
bazylia suszona
100 g migdałów ( płatki )


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka i zalewamy 650 ml wody ( ziemniaki mają być tylko przykryte wodą ) oraz dodajemy kostki rosołowe - wszystko razem gotujemy aż ziemniaczki staną się miękkie. W tym czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, chilli również oczyszczamy i kroimy - wszystko podsmażamy ok 5-7 minut na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Kiedy ziemniaki będą gotowe - dodajemy do nich marchewkę i papryki - dokładnie mieszamy - dodajemy puszkę pomidorów - mieszamy i odstawiamy z ognia - wszystko należy bardzo dokładnie zblendować aby nie pozostały żadne cząstki ziemniaków czy papryki. Gotowy krem gotujemy jeszcze przez kilka minut - dodajemy bazylię ( sporo ), sól i pieprz do smaku. Kiedy nasz krem będzie się gotował - prażymy na patelni nasze migdały aż się lekko zarumienią. Gotowe!  Krem podajemy z uprażonymi migdałami :)


SMACZNEGO !







wtorek, 27 listopada 2012

mexican burritos !





Uwielbiam meksykańskie smaki- nachosy, salsę, quesadillas i tak dalej i tak dalej.. :) Dzięki temu, że na śniadanie były naleśniki i zostało mnóstwo placków postanowiłam zrobić BURRITOS ( w sumie pomysł podsunął mi Narzeczony :) ). Do tego wszystkiego brakuje  tylko Margarity :D Jak w mojej ulubionej restauracji w Poznaniu  - The Mexican :)))


Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka ( jak już wcześniej Wam wspominałam - nie lubię wieprzowiny ani wołowiny dlatego zastępuje mięsem z indyka - oczywiście możecie swoje burritos zrobić z w.w mięskiem :) )
200 g czerwonej fasoli
200 g kukurydzy
500 g przecieru pomidorowego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek krojonych w zalewie
1/2 papryczki chilli
1/2 papryki czerwonej
sól
pieprz
2-3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
olej roślinny

Sos guacamole:

1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
odrobina papryczki chilli
1/4 cebuli

Kwaśna śmietana 18 %


Przepis na naleśniki znajdziecie we wcześniejszym poście :).  Czerwoną cebulę , chilli ( oczywiście wcześniej oczyszczone z pestek ) oraz czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Następnie fasolę i kukurydzę opłukujemy i dodajemy do naszej mieszanki wraz z odcedzonymi pieczarkami. Wszystko przyprawiamy około 1 łyżeczką przyprawy meksykańskiej, solą oraz pieprzem - dusimy na małym ogniu. W osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażamy nasze mięso - przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą - smażymy na małym ogniu aż będzie gotowe - odstawiamy i lekko rozdrabniamy blenderem aby nie było dużych kawałków mięsa. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy naszą mieszankę warzywną - mieszamy - na końcu zalewamy wszystko przecierem pomidorowym - dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy.

W tym czasie przygotowujemy sos guacamole. Awokado obieramy ze skóry i wyciągamy pestkę, następnie kroimy na mniejsze części wrzucamy do pojemnika blendera wraz z ząbkiem czosnku, oczyszczoną papryczką chilli i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy bardzo bardzo drobno i dodajemy do gotowego sosu.

Szykujemy naleśnik - do środka nakładamy nasz farsz  ( sporo ) i zawijamy. Wszystko polewamy kolejny raz farszem oraz guacamole i kwaśną śmietaną.

SMACZNEGO !







naleśniki z serkiem cynamonowym






Dzisiaj zdradzę Wam mój ulubiony przepis na naleśniki :) Najbardziej mi smakują z twarożkiem z dodatkiem cynamonu i wanilii... Idealne na śniadanie :)  



Składniki:

Na 10 naleśników:


250 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju roślinnego  ( jeśli naleśniki będą się przyklejać dodać jeszcze odrobinę oleju )

Twarożek:

200 g twarogu półtłustego
10 łyżek śmietanki słodkiej 12%  ( można dodać troszkę więcej jeśli serek będzie "suchy")
2 czubate łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej ( dodałam cukier waniliowy )
1 płaska łyżeczka cynamonu


Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy i dokładnie mieszamy - smażymy na patelni teflonowej z obu stron.


Do miseczki dodać twaróg i pozostałe składniki - dokładnie wymieszać. 

Na zdjęciu widoczny jest dżem - jest wiśniowy z dodatkiem owocu granatu - POLECAM !


SMACZNEGO ! :)






poniedziałek, 26 listopada 2012

chilli and garlic .





Mocno czosnkowe spaghetti z dodatkiem ostrej chilli i w towarzystwie świeżej natki pietruszki - taką mam dla Was propozycję na kolację ! :) Jeśli macie dzisiaj randkę - zdecydowanie odpada ! :))) Polecam - zajmie  Wam 20 minut a smakuje nieziemsko :)

Składniki:

ok. 200 g makaronu spaghetti
4 ząbki czosnku
odrobina świeżej papryczki chilli
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa z oliwek


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki - czosnek kroimy w plasterki, chilli oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę, a pietruszkę grubo siekamy. Kiedy makaron będzie gotowy - odcedzamy go, a w garnku na oliwie ( dość sporo aby makaron nie był suchy ) podsmażamy czosnek wraz z chilli. Po chwili wrzucamy makaron - doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy - na koniec dodajemy natkę i wszystko chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Gotowe ! :)

SMACZNEGO !






koktajl malinowo - truskawkowy





Skoro muffiny truskawkowe... to dlaczego nie koktajl? Moje dzisiejsze połączenie na lunch muffin + koktajl :) był jagodowy, kiwi, a dziś dwa smaki - maliny i truskawki. Mimo, że sezon na te owoce już dawno się skończył - w zamrażarce jest ich pod dostatkiem :) PYCHA!


Składniki:

4 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka
3 duże truskawki
1 łyżka malin
1 czubata łyżeczka cukru pudru



Wszystkie składniki łączymy  i dokładnie miksujemy za pomocą blendera lub miksera kielichowego :) 2 minuty pracy - a jakie pyszne efekty ! :)

Smacznego :))



muffiny budyniowe z truskawkami !




Wieczorne piecznie - uwielbiam :) Zazwyczaj wszystko co tu znajdziecie robię właśnie wieczorami, tworzenie słodkości i nie tylko słodkości to dla mnie najlepsza forma relaksu, odpoczynku - po całym zabieganym dniu, ukojenie znajduję w kuchni :))  Zapraszam na muffiny...



Składniki:

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 60g )
1 kostka masła ( 200 g )
5 łyżek mleka
6 truskawek ( mrożone )
100 g cukru 
100 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć na gładką masę - dodawać stopniowo cukier i jajka ( po kolei ). Dodać mleko, a na końcu przesianą mąkę z budyniem, proszkiem i sodą. Wymieszać delikatnie. Truskawki pokroić w kostkę i dodać do masy. Przełożyć do papilotek lub do formy na muffiny - piec 20 minut.

Muffinki nie wyrastają zbyt duże - więc jeśli wyjdą wam płaskie - nie oznacza to, że się nie udały :))






niedziela, 25 listopada 2012

omlet.




Dziś pobudka bardzo wcześnie - wszystko po to, aby przygotować dla Was propozycję naprawdę pełnowartościowego śniadania :) Moim wyborem na dziś jest omlet, a żeby troszkę go urozmaicić dodałam, fetę, pomidorki daktylowe, szynkę i odrobinę cebulki. 



Składniki:

2 jajka
2 pomidorki daktylowe
kilka kostek sera typu Feta
1 plasterek szynki gotowanej
1/4 małej cebuli
sól
pieprz świeżo zmielony
bazylia suszona
1/2 łyżki masła


Cebulkę i szynkę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie masła - odstawiamy na bok. Jajka rozkłócić, dodać sól, pieprz, bazylię. Pomidorki kroimy na połówki, a fetę w kostkę. Podsmażoną szynkę i cebulkę zalewamy jajkami i po jednej stronie omletu układamy pomidorki i fetę. Całość pod przykryciem smażymy na małym ogniu aż jajka się całkowicie zetną. Tak powstały omlet składamy na pół.

SMACZNEGO ! :)




sobota, 24 listopada 2012

cynamonowo - goździkowe jeżyki




Wyglądem przypominają obecną jesień, smakiem zdecydowanie przypominają o nadchodzącej zimie a wraz z nią Świętach - są niczym wstęp do pierników, które będę przygotowywać 6 grudnia... a tymczasem zapraszam po przepis na cynamonowo - goździkowe kruche jeżyki :)



Składniki:

2 jajka
200 g cukru
3 czubate łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
20 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić na gładką masę - dodać cukier, goździki, cynamon i migdały - dokładnie wymieszać. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - ugnieść.  Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinać kształty - układać je na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12 minut w temp 160 stopni  *termoobieg  ( normalnie ok. 180 stopni ). Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.

SMACZNEGO !